Column Mama in Dordrecht

Klant: www.mamaindordrecht.nl
Schermafbeelding 2015-05-09 om 23.44.46

Heimelijk genoegen

Anouk is opgewonden. Al 2 weken lang telt ze af, alsof ze jarig is. Maar niets is minder waar: het is moederdag. Ze schept duidelijk genoegen in het mysterieuze gefluister met papa, haar grapje dat ze echt geen cadeautje voor me heeft en de geheimzinnige plekken waar ik niet mag komen.

Het begon 4 weken geleden, toen niemand nog dacht aan moederdag. Mama’s waren in de klas opeens niet meer welkom. Nee, ze mocht niet vertellen wat ze aan het maken was. De verf op haar mouw was voor mij een duidelijk hint. Toen ik vroeg wat ze gedaan had op school, vertelde ze over een schilderij. Oeps, dat mocht ze niet vertellen van de juf! Met een geknepen stemmetje drukte ze me op het hart: “Wil je alsjeblieft de juf niet vertellen dat ik het verklapt heb?”

Vol trots kondigt ze aan dat het cadeau klaar is en ik weer de klas in mag. De cadeaus hangen in tassen door de klas en ik mag absoluut niet spieken, want dan weet ik wat het is. Zou ze écht vergeten zijn dat ze me dat al verteld heeft?

“Vertel je de juf niet dat ik het verklapt heb?”

Het is feest als de tas mee naar huis mag: het spel van verstoppen begint. Mijn zusje had het cadeautje ooit zo goed verstopt dat ze het ook zelf niet meer kon vinden. Anouk pakt het anders aan: “Ik zeg lekker niet waar ik het gelegd heb, maar je mag niet onder bed kijken.” Als ik haar kamer gestofzuigd heb, komt meteen de check: “Je hebt niet onder bed gekeken, he?”

Nog 1 nachtje, ze kan er bijna niet van in slaap komen. Ik krijg een hele mooie versierde boterham met K3-hagelslag, fruithagel, gestampte muisjes en vlokken. Zo’n boterham die ze heel toevallig zelf ook wel zou willen. En ze wil samen cupcakes bakken, want dat is zo leuk, echt iets voor moederdag. Oh en die cadeautjes: “Nee hoor mam, ik heb geen cadeautjes, hihi.” Onderwijl een steelse blik werpend op papa. Ik denk zomaar eens dat in het hele huis slingers hangen, mijn stoel versierd is, de vlag uithangt en Anouk om 6 uur wakker is. Moederdag kan haar tenslotte niet lang genoeg duren.

’s Avonds zal ze tevreden terugkijken op het feestje. En begint het volgende onderonsje. “Mama, hoeveel nachtjes slapen nog voor het vaderdag is?”

x
Karen