Schrijftips

Hoe schrijf je een goede column?

Aantal woorden
Bedenk één onderwerp dat je leidraad wordt van je tekst. Door vooraf te bepalen waarover je gaat schrijven, kun je erna makkelijker schrappen. Schrappen? Ja zeker, want een column leest lekker weg als hij uit zo’n 300 woorden bestaat.

Onderwerp
Je kunt over alles schrijven wat jou bezig houdt. Een actualiteit is makkelijk, maar houd rekening met het tijdstip van plaatsing. Over sneeuw schrijven, terwijl op moment van verschijning de lente aanbreekt, geeft je column een gedateerde indruk.

Doel
Met de column wil je de lezer aan het denken zetten, een andere kijk geven of laten lachen. Welke doel heb jij? Past ook de plek van publicatie bij je doelgroep?

Opbouw
Maak je titel uitdagend: kies een spannend (“sex sells”) of geheimzinnig woord of een titel die je pas snapt als je jouw column hebt gelezen.

In de eerste alinea maak je de lezer lekker met jouw onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld door een gewaagde uitspraak of een spannend voorval. In ieder geval moet de lezer gelijk gegrepen zijn en door wíllen lezen.

Als je het begin lastig vindt, kun je ook ‘gewoon’ opschrijven wat er bij je opkomt. De eerste zin kun je als laatste schrijven, net als de titel. Die 2 zijn wél heel belangrijk: de lezer bepaalt of hij je column gaat lezen en of hij dóórleest.

In de volgende alinea’s werk je je onderwerp uit door het van verschillende kanten te belichten. Je kunt voor verschillende voorbeelden kiezen, of voor- en nadelen, etc. Elk deel plaats je in een nieuwe alinea. Je verduidelijkt de structuur van je tekst door te laten zien wat de alinea’s met elkaar te maken hebben. Geef je in elke alinea een voorbeeld, dan kun je de alinea beginnen met: “Een voorbeeld daarvan is (…)”. De volgende alinea: “Ook (…)”.

Als afsluiting kun je de tekst ‘rond’ maken door weer terug te komen op je (deel)onderwerp uit de eerste alinea of verder te gaan waar je gestopt was in de introductie. Of trek een conclusie, een grappige of gevatte samenvatting of eindig met een toepasselijke quote.

Taal
Quotes doen het altijd goed, ze brengen je tekst tot leven. Net als een sfeerimpressie of zintuiglijke beschrijving (wel afhankelijk van je onderwerp), of een originele beeldspraak.

Schrijf je zinnen zo kort en krachtig mogelijk, zodat je vaart in je verhaal houdt. Dit gaat vaak makkelijker nadat je het verhaal geschreven hebt. Schrap, herformuleer om ‘met minder meer te zeggen’, focus je op je onderwerp en laat ook eens iets te raden over.

Het belangrijkste
Slaap er een nachtje over! Laat je column ‘rijpen’. De volgende dag kun je je tekst van een afstandje bekijken en zie je zinnen die beter kunnen, spot je nog een spelfoutje en krijg je misschien nog een geweldige ingeving.
Je kunt ook kiezen voor een (kritische) meelezer.

Het allerbelangrijkste
Geniet van het schrijven. En van de reacties. Komen de tongen los? Compliment voor jou: je column is gelezen (dat was toch ook één van je doelen?) en je hebt iets teweeg gebracht bij je publiek (doel nummer 2 bereikt!).

Veel plezier!

www.wikipedia.org: de column